Een paniekerig gevoel, je gaat sneller ademhalen, je hebt geen eetlust en gaat overmatig transpireren: je hebt last van faalangst. De angst om niet te voldoen aan een verwachte prestatie, komt vaak bij kinderen voor. Bijvoorbeeld wanneer ze op het punt staan een toets te maken. Maar wist je dat veel volwassenen ook faalangst ervaren? Ondanks dat veel mensen dit gevoel beleven, wordt er nog weinig over het onderwerp gesproken. Want wie wilt nu toegeven dat hij of zij bang is om te presteren? Maar juist door je faalangst te erkennen en ermee om te gaan, zul je je sneller een stuk prettiger voelen. Hieronder lees je hoe je dit doet.
Faalangst is zoals het woord al doet vermoeden: de angst om te falen. Er ontstaat een angst om niet te kunnen presteren voor een taak waar je op wordt beoordeeld of waar je denkt dat je op beoordeeld wordt. Te denken valt aan de angst om een opdracht verkeerd uit te voeren, met een boze of teleurgestelde werkgever tot gevolg. Ondanks dat faalangst geen erkend psychologisch probleem is, kunnen mensen hier enorm last van hebben en kan het je dagelijkse functioneren verstoren. Het is daarom fijn om te weten hoe je met faalangst kunt omgaan.
Het omgaan met faalangst kan voor iedereen anders zijn. Faalangst voor een kind is vaak een heftige gebeurtenis, aangezien faalangst op deze jonge leeftijd vaak nieuw is en het gevoel niet goed geplaatst kan worden. Dit wil niet zeggen dat faalangst voor volwassenen minder prettig is of minder serieus moet worden genomen. Door te leren hoe je ermee moet omgaan, kun je je faalangst onder controle houden en het zelfs voorkomen.
Om een opdracht of taak goed te kunnen volbrengen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het klinkt als iets wat logisch is, maar vaak wordt een goede voorbereiding over het hoofd gezien, wat kan leiden tot faalangst bij volwassenen en kinderen. Door je goed voor te bereiden, ben je zekerder van je zaak en weet je precies wat je te wachten staat. Hierdoor neemt de kans op faalangst af.
Stel passende verwachtingen bij de opdracht die je moet voltooien. Wanneer heb je gefaald? Als je denkt dat de opdracht niet goed is, of als de opdrachtgever het daadwerkelijk aangeeft? Het is belangrijk om realistische verwachtingen te creëren om de kans op faalangst te verkleinen. Stel dus van te voren af wat voor jou falen is en of deze verwachting redelijk is tegenover de opdracht die je moet volbrengen.
Als je het gevoel hebt dat je je faalangst niet onder controle krijgt, kan het fijn zijn om een een faalangsttraining te volgen. Bij deze training leer je op verschillende manieren om te gaan met faalangst. Er wordt gekeken bij welke gebeurtenissen faalangst bij jou ontstaat. Vervolgens wordt er langzamerhand een plan gecreëerd die jouw faalangst moet verminderen. Er worden zowel trainingen speciaal voor kinderen met faalangst als faalangsttrainingen voor volwassenen georganiseerd.
Wanneer je kind faalangst heeft, sta je als ouder vaak machteloos. Er zijn een aantal dingen die je als ouder kunt doen om de faalangst van je kind te verminderen. Zo is het allereerst belangrijk dat je als ouder de faalangst bij je kind herkent. Wanneer kinderen faalangst ervaren, zullen ze er niet snel over praten. Ze schamen zich immers over het gevoel. Maak als ouder faalangst bespreekbaar en laat zien dat je kind het gevoel niet alleen hoeft te dragen. Daarnaast is het van belang dat je aan je kind laat zien dat fouten maken niet erg is. Focus niet op resultaten en cijfers, maar richt je op het proces. Zo prijs je de inspanning van je kind aan, zonder je te richten op een specifiek resultaat. Door het bieden van hulp en steun ben je al een heel eind op weg om de faalangst bij je kind te reduceren.