In het leven staat 1 ding centraal en dat is: veranderen ofwel verandering.
Veranderen is een natuurlijk proces en geeft inhoudt aan ons leven. Het beste is om je over te geven aan veranderingen en dus met de stroom mee te gaan. Dit gaat niet altijd even makkelijk: sommige veranderingen gaan heel snel en daardoor kunnen we van ons stuk raken. Maar soms gaat veranderen ook te langzaam en raken we gefrustreerd omdat we nog niet zijn waar we willen zijn. Daarbij verandert ons drukke bestaan continue. Het is niet zo gek dat je soms even niet weet hoe je al die veranderingen moet verwerken. Je kunt gaan twijfelen aan jezelf en er komen allerlei vragen naar boven die maar rond blijven malen in je hoofd. Wat moet ik kiezen, waarom voelt het alsof ik te weinig tijd heb en wat wil ik eigenlijk echt? Een coach kan hierbij uitkomst bieden. Wat coaching dan precies is leggen we je hier uit.
Het woord coach vindt zijn oorsprong in Frankrijk. Het woord 'coche' werd gebruikt voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. En wanneer je de koets bestuurde werd dit coaching genoemd. To coach staat echter voor het vervoeren van een waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn. En dat is precies wat een coach in deze tijd doet. Jou als waardevol persoon brengen naar waar jij in je leven wilt zijn.
In de wereld van een coach sta jij centraal. Het gaat om jouw wensen, jouw gedachten, jouw motieven en ook jouw oplossingen. Vaak weten we zelf heel goed wat we zouden moeten doen of wat het beste voor ons is, alleen komen we er even niet uit. Een coach fungeert hierin dan als klankbord. Het is iemand waarmee je van gedachten wisselt, iemand die onafhankelijk is en zonder oordeel. Een coach kan vaak een verfrissende blik werpen op de dingen waar je mee worstelt en helpt je met een grote mate van betrokkenheid om tot nieuwe inzichten en mogelijkheden te komen. De mist die jij hebt rondom bepaalde dingen in leven kan wegtrekken en er komt weer overzicht.
Bij coaching worden concrete doelen gesteld. De insteek hiervan is dat je leert om eerst stil te staan bij hoe je leven nu is. Door helemaal te doorvoelen hoe je je nu voelt, maak je ruimte voor nieuwe dingen. Vanuit daar kijk je waar je naartoe wil en wat daarvoor nodig is. Door middel van confronterend vragen en opdrachten kom je tot inzicht. Je wordt je bewust van de keuzes die je maakt. Door dit stukje bewustzijnsvergroting leer je dus om je keuzes bewuster te maken.
Een belangrijk doel van coaching is jou een gevoel van verantwoordelijkheid te geven over jouw leven. Veel mensen voelen zich slachtoffer van het leven. Vanuit deze houding gaat verandering niet komen. Je zult je namelijk kei hard moeten inzetten en zaken anders moeten gaan aanpakken om tot verandering te kunnen komen. Het hebben van een verantwoordelijkheidsgevoel helpt hierbij. Niemand anders dan jijzelf geeft je leven vorm.
Coaching leert je dus op een bewuste manier je leven te creëren en geef je inzicht in je eigen handelen. Jij staat hierbij telkens centraal: wat zijn je normen en waarden, je persoonlijke eigenschappen en onbewuste motieven die je gedrag bepalen? En wat wil je hiermee? Tijdens een coachingstraject zal er veel worden gereflecteerd, gespiegeld, geconfronteerd en gemotiveerd. Vaak krijg je ook allerlei handige hulpmiddelen en tips&trucs aangereikt die je kunnen ondersteunen in de veranderingen die je doormaakt.
De belangrijkste voorwaarde die aan coaching verbonden is, is dat het op basis van vrijwilligheid gebeurd. Je moet gecoacht willen worden. Daarnaast is een voorwaarde voor een effectief coachingstraject dat jij je als cliënt veilig voelt en dat er wederzijds vertrouwen en respect heerst. Een andere voorwaarde is ook dat jij je als cliënt beseft dat jij uiteindelijk zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven. Je kunt je leven niet in handen leggen van een coach. Het is belangrijk om stil te staan bij deze voorwaarden, omdat wanneer je er eentje mist de coaching weinig kans tot slagen heeft.
Er is voor ieder thema wel een gespecialiseerde coach te vinden. Denk aan opruimcoaches, financiële coaches, stress- en burn-out coaches, lifestyle coaches, sportcoaches, spirituele coaches en daarmee is het rijtje nog niet compleet.
Coachen lijkt wel een hype, de afgelopen jaren is het aantal coaches met ongeveer 66% gestegen. Wat een verontrustend feit hierin is, is dat slechts 10% van alle coaches is aangesloten bij een beroepsvereniging. Coach is geen beschermd beroep en het blijft dus maar de vraag of je bij een goede coach terecht komt. Daarom is ons advies ook om je eigen gevoel te volgen en vooronderzoek te doen. Wat biedt iemand aan op de website, welke opleidingen heeft hij/zij gevolgd en klikt het?
Er zijn heel veel verschillende vormen om te werken met een coach. Zo heb je live coaching, telefonische coaching en e-coaching. Hierbij is het net als bij het kiezen van een coach belangrijk dat je doet wat voor jou goed voelt en past bij je persoonlijkheid. We geven je een korte opsomming van de verschillende werkvormen:
Dit is de traditionele werkvorm. Je ontmoet je coach in zijn/haar praktijk. Bij deze vorm van coaching is er intensief contact. De coach zit zowel jouw verbale als non-verbale communicatie.
Skype coaching wordt steeds meer aangeboden. Dit maakt de drempel voor meer mensen lager. Vaak is het zo dat je bijvoorbeeld over een hele goede coach hoort maar deze aan de andere kant van het land zit. Door middel van skype coaching kun je nu toch die afspraak maken en vanuit je eigen huis een coachingssessie starten. Het voordeel is dat ook bij deze vorm van coaching de non-verbale communicatie zichtbaar is.
E-coaching is vaak een wat goedkopere variant. Je sluit bijvoorbeeld een online cursus af waarin je gecoacht wordt of je maakt gebruikt van een online coachingsforum. Bij deze vorm van coaching is er minder interactie en ben je voor een groot gedeelte op jezelf aangewezen en moet je de inspiratie halen uit geschreven woorden. Deze vorm van coaching is niet voor iedereen weggelegd.
Lees ook onze artikelen over of coaching iets voor jou is en welke boeken en tijdschriften inspiratie kunnen bieden.