Een burn out voorkomen

Tegenwoordig hebben we allemaal een druk leven waarbij we werk, het gezin, vrienden, familie én een hobby willen behouden. Dit kan voor veel druk zorgen waardoor je soms je eigen grenzen overgaat. Als je te lang te veel van jezelf vraagt, raakt je lichaam oververmoeid en kun je alle ballen niet meer hoog houden. Wanneer dit gebeurt, kun je een burn out krijgen. Hierdoor kun je een ruime poos uit de running zijn en zul je hulp nodig hebben. Om dit te voorkomen, geven we je een aantal handige tips om een burn out te voorkomen.

Slaap en rust om een burn out te voorkomen

Het klinkt allemaal heel logisch. Je hebt namelijk genoeg slaap en rust nodig om weer gezond aan een nieuwe dag te beginnen. Toch zijn er een groot aantal nachtuilen die kunnen draaien op een paar uur slaap. Wij raden je aan om toch genoeg slaap te pakken. Een minimum van 8 uur slaap per nacht zorgt er namelijk voor dat je een burn out al kan voorkomen.

Echter heeft rust niet alleen met slapen te maken. Ook overdag is het belangrijk om genoeg rust te nemen. Een hele dag bezig zijn of achter een computer zitten zorgt ook voor de nodige inspanningen. Rust is belangrijk en zorgt voor een hoge productiviteit. Zorg er daarom voor dat je iedere 90 tot 120 minuten een pauze neemt van 10 tot 15 minuten. Natuurlijk mag deze pauze ook langer zijn als je merkt dat dit een positieve invloed heeft op je productiviteit.

Zorg voor een goed ochtendritueel

Een goed ochtendritueel zorgt ervoor dat je goed je dag begint. Je hoofd is namelijk nog leeg in de ochtend terwijl je zintuigen al op volle toeren werken. Het gehaast wakker worden om snel naar het werk te gaan, kan zorgen voor extra stress. Deze stress draag je de rest van de dag mee op je werk. Één van de tips voor een burn out te voorkomen, is om je wekker één uurtje eerder te zetten en rustig aan de dag te beginnen. Zorg ervoor dat je in dit uur een ritueel ontwikkeld waardoor je rust creëert en hierdoor uitgerust naar je werk gaat.

Handige tips tegen een burn out: genoeg beweging

Je hebt het vast en zeker al vaker gehoord. Sporten is goed voor de mentale en fysieke toestand van de mens. Echter is dit ook echt bewezen door een aantal onderzoeken. Zorg er daarom voor dat je iedere dag genoeg beweging krijgt. Het actief bezig zijn heeft namelijk een positief effect op je lichaam. Door de sporten of andere intensieve activiteiten zorg je ervoor dat je een burn out kunt voorkomen. Ook tijdens je werk kun je af en toe opstaan en wat bewegen. Het urenlang zitten help je zo de wereld uit.

Log even helemaal uit

Één van de andere tips tegen een burn out die we je mee willen geven, is om minimaal één keer per dag helemaal uit te loggen van de online wereld. Tegenwoordig is er namelijk zoveel technologie waar we gebruik van kunnen maken, waardoor het een verslavend effect kan hebben. Je kan op verschillende manieren even afstand doen van de technologie. Zo kun je na het werk je telefoon op vliegtuig modus zetten of even in je tas laten zitten. Laat je laptop in de avond dicht en laat e-mails voor wat het is.

Maak daarnaast ook goed gebruik van je verlofdagen en vakantiedagen. Deze zijn er niet voor niets en zorgen ervoor dat jij even helemaal tot rust kunt komen. Dit houdt dus ook in dat je tijdens deze dagen niet bezig moet zijn met je werk. Dit alles helpt mee om een burn out te voorkomen.

Laat je creativiteit de vrije loop gaan

Iedereen is op zijn eigen manier creatief. Het is alleen de kunst om uit te vinden wat je stimuleert. Creativiteit is namelijk veel meer dan het knippen, plakken en verven. Je kan namelijk ook je ei kwijt in het schrijven van een verhaal in een journal of juist aan het werk gaan in je tuin. Een tip tegen een burn out; begin eens met het lezen van een boek. Je bent dan bezig om een hele nieuwe wereld in je hoofd te vormen. Creativiteit zit in de kleinste dingen! Je vindt iets wanneer je zelf op zoek gaat.

Bonus tips om een burn out tegen te gaan

We hebben ook nog een aantal handige bonus tips om een burn out tegen te gaan. Als eerste raden we je aan om ook eens een keertje nee te zeggen. Dit kan op vele fronten gebruikt worden. Op het werk ben je al snel geneigd om meer werk aan te nemen dan je aan kan. Daarnaast wil je niets missen van activiteiten buiten je werk om. Door overal ja op te zeggen, put jij je eigen lichaam uit. Zeg eens wat vaker nee en gun je lichaam de rust die het verdient. Door duidelijkheid te geven in hoe druk je het hebt, kun je een burn out voorkomen.

Naast deze tip willen we nog een goede tip aan je meegeven. Als je moe bent of even geen inspiratie hebt, is het verstandig om hier eens aan toe te geven. Zet eens een stap terug in plaats van je inspiratie te forceren. Het is namelijk helemaal niet erg om eens toe te geven dat het je dag niet is. Iedereen heeft wel eens een baaldag en door het toegeven zorg je dat je lichaam hiermee om kan gaan.

Met deze tips kun je een burn out voorkomen en zorg je dat je van je leven op een gedoseerde en gezonde manier kunt genieten!

Terug naar Een burn out voorkomen
Coach