Professionalisering tandartsassistenten

De hedendaagse tandartsassistent kan doorgroeien d.m.v. uitbreiding van het takenpakket. De dagen dat de tandartsassistent zich beperkt tot het aanreiken van instrumenten en de reiniging hiervan lijken geteld; volwaardige tandartsassistenten kunnen hun professie uitbreiden door het volgen van cursussen en hiermee bekwaam en bevoegd raken voor het uitvoeren van een significant breder takenpakket. Voor tandartsassistenten betekent dit een verbreding van taken. 

Taakuitbreiding tandartsassistenten

Tandartsassistenten dienen te beschikken over een diploma tandartsassistent, wat een afgeronde MBO4 opleiding is. Deze opleiding biedt echter nog niet de mogelijkheid om zelfstandig verdovingen te geven aan cliënten, of mondonderzoek uit te voeren. Om deze taken te kunnen uitvoeren is een specifieke cursus nodig, die met succes afgerond dient te worden.

Voor het uitvoeren van o.a. mondonderzoek is er de opleiding Preventie Assistent. Overigens zal een tandartsassistent nooit zelfstandig mogen acteren en zal hij of zij altijd onder toezicht en supervisie van de tandarts werken. Met het bekwaam raken van handelen ondersteunt de tandartsassistent de tandarts.

Opleiding preventieassistent

De opleiding preventieassistent bestaat uit 10 delen, waaronder 2 online sessies. De overige 8 delen vinden plaats op de leslocatie (te Amersfoort of Emmeloord), of op de tandartspraktijk bij meer dan 4 deelnemers. Deelnemers leren er tal van praktijkonderdelen, zoals het voeren van een intakegesprek met de cliënt, een Parodontologisch onderzoek kunnen uitvoeren, mondonderzoek kunnen uitvoeren. Tijdens de ochtenden volgt men theorielessen en 's middags is er een praktijktraining.

Tandartsassistenten krijgen zowel theoretisch onderwijs als praktijk onderwijs tijdens deze opleiding en krijgen de beschikking over een eigen e-learning account, waar vorderingen bijgehouden worden en waar lesmateriaal o.a. ter beschikking is. Na afronding volgt er een theorie examen, een generale repetitie en een examen met een patiënt.

Overigens biedt deze opleiding niet de mogelijkheid om zelfstandig een lokale anesthesie uit te voeren (het plaatsen van een verdoving), om hierin bekwaam en bevoegd te raken is een andere cursus van toepassing.

Coach