De Coach

Een coach is iemand die langs de zijlijn staat en naast je loopt. Hij/zij is iemand die er voor jou is. Wil je graag leren om meer voor jezelf op te komen? Of is je huis zo overvol dat je geen overzicht meer hebt en je leven als 1 grote chaos voelt? De perfecte coach voor jou bestaat. Een coach helpt jou om op doelgerichte wijze doelen te behalen: dingen die je anders wilt in je leven of eigenschappen die je meer wilt ontwikkelen. Door deze persoonlijke ontwikkeling zul je meer bewust zijn creëren en dit heeft een positief effect op zowel je privé als werkomgeving.

Coaching vs therapie

Er bestaat soms wat verwarring over coaching en therapie. Het is belangrijk voor jezelf om inzicht te krijgen in wat voor een soort hulp je zoekt. Coaching en therapie zijn beide inzetbaar om je gedrag te veranderen. Wanneer je naar het verschil kijkt: met therapie kijk je naar verleden en maak je ruimte om ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Een coach is niet zo zeer geïnteresseerd in je verleden, hij wil met je kijken naar je toekomst. De toekomst die je wil gaan creëren. Beide zijn waardevol afhankelijk van wat je insteek is.

Wat mag je verwachten van een coach

Het allerbelangrijkste is dat je een klik hebt met je coach. Om hierachter te komen is het raadzaam om een kennismakingsgesprek te plannen, eventueel met verschillende coaches die je aanspreken. Vaak horen we via via over een coach of zoeken we informatie op via zijn/haar website. De informatie die we daaruit halen blijft beperkt, het gaat uiteindelijk om het gevoel: jouw gevoel. Je moet voelen dat deze coach jou gaat begrijpen en dezelfde taal spreekt. Deze coach gaat jouw vertrouwenspersoon worden: je gaat je diepste zielenroerselen delen. Wel zo prettig als je je op je gemak voelt. Daarnaast zul je door ervaring moeten gaan voelen dat de coach respect voor je heeft, je grenzen respecteert en integer is. De relatie en uiteindelijk jouw succes is gebaseerd op de mate van vertrouwen tussen coach en cliënt.

Leer je eigen verantwoordelijkheid pakken

Er zijn aardig wat mensen te vinden die de stap zetten om naar een coach te gaan en verwachten dat de problemen 'vanzelf' overgaan. Dit is niet hoe coaching werkt, dus we helpen je gelijk uit deze droom. Veranderen is hard werken, gedragsverandering helemaal. Er wordt veel van je inzet gevraagd. Om je doelen te behalen en echt die richting op te gaan die je wilt, is het belangrijk dat je leert voelen dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het leven dat je hebt en de keuzes die je hierin maakt. Wanneer je dit tot in het diepste van je tenen voelt, heb je een hele goede basis om samen met jouw coach bergen te gaan verzetten. Een coach doet het werk niet voor je, dat moet je zelf doen, maar hij zal je helpen inzicht te krijgen in bepaalde patronen en situaties. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde dingen misschien vanuit een ander standpunt gaat bekijken en kun je dus verandering aanbrengen.

Aan de slag met een coach? Check coachcircle.nl

Coach