Werkervaring opdoen na je studie

Na jarenlang keihard blokken mag je eindelijk je diploma in ontvangst nemen. Het is een opluchting maar je denkt al snel aan de volgende stap; goed werk vinden. Tijdens het solliciteren kom je erachter dat enkel je diploma niet genoeg is, veel bedrijven vragen ook om relevante werkervaring. Maar hoe kun je nou werkervaring hebben terwijl je net bent afgestudeerd? Wij geven je een paar tips die jouw werkervaring opleveren en jouw CV compleet maken.

Parttime werken

Nadat jij je diploma op zak hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met werken. Eindelijk goed geld verdienen! Begrijpelijk dat jij direct vacatures uitzoekt die een fulltime baan betreffen. Maar als het je nou niet direct lukt om aangenomen te worden in een fulltime functie, is een parttime functie overwegen geen slecht idee. Als je wilt kun je ernaast nog een bijbaantje nemen om alles financieel rond te krijgen. Je werkt bijvoorbeeld 3 dagen per week als fysiotherapeut en in het weekend in de horeca. Op deze manier doe je werkervaring op en schakel je langzaam over van het wilde studentenleven naar het werkleven.

Stage lopen

Van veel studies is stagelopen een belangrijk onderdeel. Heb jij deze mogelijkheid niet gekregen of wil je nog een stage volgen op extra ervaring op te doen? Ook na je afstuderen kun je zeker nog een stageplek vinden.
 
Ook een traineeship is een goede optie. Dit is een startersfunctie die jou opleidt tot manager of specialist. Het is niet precies hetzelfde als een stage. Je ontvangt namelijk een betere vergoeding en het is de bedoeling dat je na de traineeship bij het bedrijf in dienst blijft. Het is de perfecte manier om relevante werkervaring op te doen, door te leren en geld te verdienen.

Freelancen

Heb je alles geprobeerd maar lukt het toch niet om een baan te vinden? Dan kun je overwegen om gewoon je eigen werk te creëren. Start bijvoorbeeld een eigen onderneming als copywriter of social-media manager. Bied je diensten als freelancer aan en doet zo ondernemende vaardigheden op. Ook ontwikkel je op deze wijze werkervaring en heb je de kans dat een freelance opdracht tot een vaste baan leidt.

Werken als vrijwilliger

Je wilt onafhankelijk zijn en je eigen geld verdienen. Maar als je de mogelijkheid hebt om nog even door te leven van het geld van een lening, begripvolle ouders of een spaarpot, kan vrijwilligerswerk een aanrader zijn. Tijdens het werk leer je veel en krijg je voldoening. Vrijwilligerswerk goed je niet altijd voor een goed doel te doen. Ook in bijvoorbeeld de zorg worden vaak vrijwilligers gevraagd. Zoek een bedrijf uit dat jij interessant vindt en waarbij jij denkt dat je behulpzaam kunt zijn.

Tijdelijk werk

Soms zijn bedrijven op zoek naar mensen die tijdelijk een bepaalde functie kunnen vervullen. Bijvoorbeeld doordat iemand met zwangerschapsverlof gaat of een sabbatical heeft opgenomen. In een tijdelijke functie werk je voor een beperkte tijd. In deze tijd doe je werkervaring op, leer je veel, verdien je geld en vergroot jij jouw netwerk. Het nadeel hieraan is dat je na een paar maanden weer opnieuw op zoek zult moeten gaan naar een baan.

Terug naar Werkervaring opdoen na je studie
Coach