Zelfvertrouwen vergroten 

Zelfvertrouwen is iets dat je jezelf aan kunt leren. Het is een kwestie van het oefenen van je mindset en je denken en doen veranderen zodat jouw hersenen deze signalen oppikken en overnemen. Zelfvertrouwen is dus niet per se iets waar je mee bent geboren. Iedere persoon is wel eens onzeker. Hoe daarmee wordt omgegaan is dan ook een belangrijke factor voor je zelfvertrouwen. Vergroot je zelfvertrouwen met behulp van deze tips:

Tip #1 Dankbaar zijn voor het leven

Zelfvertrouwen heeft dus een groot deel met je eigen mindset te maken. Het is super belangrijk om je te focussen op de dingen waar je dankbaar voor bent, en minder aandacht te besteden aan de dingen die je niet kunt of hebt. Het is een stap in de richting van zelfacceptatie. Wanneer jij beseft dat wat je doet en wie je bent goed genoeg is, zul je je ook stukken minder onzeker voelen. Andere dingen worden steeds minder van belang en zullen uiteindelijk geen rol meer spelen bij jouw onzekerheid.

Tip #2 Je omgeving is van groot belang

Wellicht voel jij je niet op je gemak omdat je je in een omgeving bevindt die andere waarden en verwachtingen heeft. Hierdoor gaat het lijken alsof jij degene bent die niet voldoet of kan voldoen aan de verwachtingen. In plaats van jezelf te veranderen kan je jezelf ook in een andere context plaatsen waar jouw waarden wel als standaard worden gezien. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld je werkomgeving maar ook relaties. Jouw omgeving heeft dus zeker ook invloed op je zelfvertrouwen!

Tip #3 Ontdek je eigen kernwaarden

Het is belangrijk om een aantal eigen kernwaarden in je leven te hebben. Deze dienen als stevige basis voor de dingen die jij belangrijk of misschien wel minder belangrijk vindt. Weet jij niet precies wat deze waarden in jouw leven zijn? Dan kan je je al snel laten beïnvloeden door meningen en keuzes van anderen die misschien wel totaal andere waarden hebben. Baseer je keuzes op je eigen kernwaarden. Je zult merken dat je hierdoor steviger in je schoenen staat en stukken zelfverzekerder wordt.

Tip #4 Lichaamstaal voor een zelfvertrouwen boost

Je lichaam en je brein werken nauw samen. Zo kan je je zelfvertrouwen een boost geven in slechts 2 minuten, en dit heeft allemaal met je houding te maken. Wanneer jij een sterke en machtige houding aanneemt worden deze signalen ook naar je brein gestuurd. Je neemt dus niet alleen een sterke houding aan maar je voelt jezelf mentaal ook sterker. Dit allemaal is bewezen in een studie van Harvard. Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? Dan is je lichaamshouding een goede oefening voor jou!

Tip #5 Speak up!

Gebrek aan zelfvertrouwen kan als gevolg hebben dat je liever niets zegt. Je bent bang dat mensen je beoordelen op hetgeen wat je zegt. Deze angst zit, net zoals alle andere angsten, gewoon in je hoofd geprent. Mensen letten veel minder op anderen en dus ook minder op jou dan je eigenlijk denkt. Wees dus niet bang om van je te laten horen. Wanneer jij input brengt in het gesprek zul je merken dat anderen ook veel toegankelijker naar jou worden. Ook dit is weer een goede stap richting het krijgen van zelfvertrouwen!

 

Zelfvertrouwen kun je oefenen! Vergemakkelijk je leven door te beginnen met deze paar handige tips.


 

Terug naar Zelfvertrouwen vergroten
Coach