Welke soorten coaching zijn er?

De wereld van coaching is heel groot en heel breed. Grofweg zijn er twee indelingen: coaches die zich richten op de zakelijke markt en coaches die zich richten op individuen of groepen in de privesfeer. Coaches die zich begeven op de zakelijke markt worden vaak ingehuurd door bedrijven of coachen bijvoorbeeld ZZP-ers om hun bedrijf succesvol te maken. In de privesfeer zijn er diverse vormen van coaching te vinden. Deze verschillen qua aard maar ook qua type.

De aard van de coaching

De aard van de coaching. Hier gaat het dus om wat voor een soort coaching er wordt aangeboden. Wat is de inhoudt van de coaching, waar richt de coach zich op en voor welke situaties kun je bij hem/haar terecht. De aard van coaching kan heel verschillend zijn. Zo heb je bijvoorbeeld coaching die zich richt op het ontwikkelen van bepaalde skills zoals verkopen, assertiviteit of zelfvertrouwen. Maar er bestaat ook coaching die je helpt om een balans te vinden tussen werk en privé. Een coachingssessie met een sportief karakter, helpt je bij de ontwikkeling van een gezonde leefstijl. Er zijn heel verschillende soorten coaching met allemaal een andere kern. Kijk voor jezelf op welk gebied in je leven je bijvoorbeeld vastloopt en waar je wel wat ondersteuning kunt gebruiken.

Het type coaching

Je hebt tegenwoordig allerlei vormen van coaching. Zo bestaat er de mogelijkheid om aan e-coaching deel te nemen, heb je telefonische coaching en natuurlijk real life coaching. Bij het type coaching hangt het er heel erg van af wat voor een persoonlijkheid je bent en waar je precies naar zoekt. Bij e-coaching heb je bijvoorbeeld heel weinig tot eigenlijk geen interactie met je coach en krijg je vooral opdrachten aangereikt. Terwijl je bij real life coaching ook echt persoonlijk contact hebt met je coach en hij/zij daarbij dus ook je non-verbale communicatie kan zien. Onze non-verbale communicatie vormt een belangrijke indicator en daarom is persoonlijke coaching vaak ook effectiever. Maar als je een goede discipline van jezelf hebt, kan e-coaching ook een goede optie zijn.

Lees je in en ontdek wat het beste bij jou past

Op coachingnet kun je uitgebreid inlezen over alles wat met coaching te maken heeft. Zo ontdek je hier de verschillende soorten coaches en delen we inspirerende blogs waar je waardevolle tips uit kunt halen.

Coach